Regatul Unit introduce monede cu chipul regelui Charles al III-lea
Într-o mișcare care marchează o nouă eră în istoria monetară a Regatului Unit, primele monede de 1 liră sterlină cu chipul regelui Charles al III-lea au intrat în circulație, potrivit informațiilor furnizate de DPA și PA Media. Acest eveniment semnificativ nu este doar o schimbare de față pentru moneda britanică, ci și o reflectare a pasiunii regelui pentru ecologie și natură.
Monede cu design nou, inspirat de natură
Aproape trei milioane de monede cu noul design vor ajunge în buzunarele oamenilor și în casele de marcat de pe întreg teritoriul țării în această săptămână. Acestea vor fi distribuite prin intermediul oficiilor poștale și al băncilor din Regatul Unit. Moneda de 1 liră sterlină prezintă pe revers două albine, simbolizând angajamentul regelui pentru conservarea mediului și a biodiversității.
Monede comemorative și bancnote cu portretul regelui
Moneda de 1 liră sterlină face parte dintr-o serie de opt monede, cu valori de la 1 penny până la 2 lire sterline, toate cu design inspirat de flora și fauna britanică. După lansarea monedelor comemorative cu portretul regelui, prima monedă Charles al III-lea cu design definitiv – moneda de 50 de pence, care înfățișează un somon de Atlantic – a fost lansată în noiembrie 2023. Restul modelelor, care vor fi introduse în conformitate cu cererea, sunt: moneda de 1 penny înfățișează un pârș de alun, moneda de 2 pence – o veveriță roșcată, moneda de 5 pence – o frunză de stejar, 10 pence – un cocoș de munte, 20 pence – un pufin și 2 lire sterline cu florile naționale – trandafir, narcisă, ciuline și trifoi.
Un nou suveran pe bancnotele emise de Banca Angliei
Bancnote cu portretul regelui Charles al III-lea au intrat în circulație în iunie, marcând prima dată când a fost schimbat suveranul pe bancnotele emise de Banca Angliei. Această schimbare nu este doar o simplă înlocuire a unui suveran cu altul, ci și o reflectare a angajamentului regelui pentru conservarea mediului, un subiect care a devenit din ce în ce mai important în societatea contemporană.
Sursa: Oradea În Direct